Glas-in-lood tussen isolatieglas

 

Wij maken, leveren en plaatsen glas-in-lood ingebouwd tussen isolatieglas, dit kan in normale, HR+ en HR++ uitvoering in een dikte vanaf 18mm.

Wat wij, eerlijkheidshalve, graag duidelijk willen maken, is dat er naast de voordelen ook nadelen kleven aan dit product.

 

Levensduur

Isolatieglas heeft een levensduur van 10 tot 30 jaar. Daarna springt het lek en ontstaat er condensatie tussen de bladen. Glas-in-lood tussen isolatieglas is zwaarder (druk op de afstandhouder in de spouw) en heeft een hoger risico op lek springen.

Wij kunnen dan ook maar 5 jaar garantie geven op het wegblijven van condensatie tussen de bladen bij een normale samenstelling en een correcte installatie.

 

Uitstraling

De mooiste uitstraling van glas-in-lood is de lichtinval op de structuur van het glas, met name bij kathedraalglas en antiekglas. Bij isolatieglas spiegelen de buitenste twee bladen glas en nemen veel van deze charme weg.  Bovendien bestaat de kans dat bij strijklicht de structuur van het glas-in-lood een schaduw op het binnenste glaspaneel werpt.

 

Loodkleur en verkleuring 

Nieuw lood heeft een zilverachtige kleur, door de gesloten atmosfeer tussen isolatieglas zal dit ook niet meer verkleuren. Onderstaande voorbeeld betreft een raam samengesteld tussen dubbelglas met ongepatineerd lood

 

Dit is te verhelpen door het lood te patineren, het lood en de soldeerpunten krijgen dan een donkere authentieke uitstraling. Onderstaande voorbeeld betreft een raam samengesteld tussen dubbelglas met gepatineerd lood.

Standaard patineren wij altijd het lood voordat het tussen dubbele beglazing zal worden samengesteld, geef het dus van te voren aan als dit niet gewenst is!

Door de patina en de warmte tussen het isolatieglas (welke tot 100 graden kan oplopen) bestaat wel het risico dat de patina verkleurt of wit gaat uitslaan, ook hier tegen kunnen wij geen garantie bieden.

 

Vervorming en verzakking van het lood

Normaliter zal een glas-in-lood paneel worden ingewassen met kit, deze kit is een structureel onderdeel van het totale raam. De kit zal de eventuele ruimte tussen het glas en de loodkern opvullen en verzakking tegen gaan. Bij inbouw tussen isolatieglas kan deze kit echter niet worden toegepast, door de hoge temperatuur kan de kit dermate vloeibaar worden dat hij tussen het lood uit zou kunnen lopen.

Het risico bestaat dus dat het paneel gaat zakken of buigen, ook hier tegen kunnen wij geen garantie bieden. 

 

Vuil tussen het isolatieglas

Hoewel wij ons uiterste best doen om zowel het glas-in-lood als de bladen van het isolatieglas zo schoon mogelijk te monteren, bestaat er bij handwerk altijd het risico dat er ergens een vingerafdruk, een stofje of een haartje blijft zitten. De randen van het glas bij het lood en de hoekjes zijn vrijwel onmogelijk 100% schoon te krijgen en met name bij restauratie kunnen er krassen en witte ingewaterde delen op het glas aanwezig zijn. Tussen isolatieglas is dit allemaal veel beter zichtbaar.

 

 

Wij vinden het mooier, praktischer en het is meestal voordeliger om het glas-in-lood als voorzetraam te plaatsen. Het glas-in-lood zal dan aan de binnen van het isolatieglas op de glaslatten (of in een houten frame) worden gemonteerd. Met name de uitstraling aan de binnenkant van het voorzetraam is dan veel mooier. Jammer genoeg is dit bij kunststof kozijnen geen optie en is dubbelglas de enigste mogelijkheid.

De wijze van plaatsen verschilt per situatie en zal vooraf worden besproken.

Kans op condensatie tussen het glas-in-lood en het isolatieglas blijft aanwezig, maar is door het geventileerd op te stellen tot een minimum te beperken. Bovendien kan het glas-in-lood altijd eenvoudig worden uitgenomen om het schoon te maken.

Uiteraard geven wij op voorzetramen, net als op al het andere glas-in-lood dat niet tussen isolatieglas is ingebouwd, 10 jaar garantie tegen zakken, doorbuigen of andere fabricage fouten.